‘Dying to Know Day’

Idag är ‘Dying to Know Day’ (D2K) — en dag att engageras i ämnet om döden, sjukdom och sorg. Initiativet ingår i ‘The Groundswell Project’ en organisation i Australien som försöker att lyfta fram frågor som kan hjälpa oss alla att dö bra.

Deras vision är:

‘When someone is dying, caring or grieving, we all know what to do’.

Eller: När sjukdom, hög ålder, ensamhet eller döden kommer nära inpå, vet vi vad vi ska göra för att stödja våra medmänniskor.

Syftet med ‘Dying to Know Day’ är att sätta igång viktiga samtal som kan inspirera kulturell förändring. Runt om i världen arrangerar personer, organisationer och institutioner evenemang som ger plats för att diskutera döden;  hitta information om livstestamente, begravning och stöd i livets slutskede; med mera. Som de säger:

‘Too many of us are dying in a way not consistent with our values or wishes. Too often, we feel ill-equipped to support loved ones who are dying, caring or grieving. Dying to Know Day is designed to change this by activating conversations and curiosity. By encouraging death literacy and providing a space to talk about end of life plans, we can help people, families and communities to do death better. Dying To Know Day is for everyone‘.

Du kan upptäcka olika evenemang på deras webbsida: https://www.dyingtoknowday.org/

Idag, vill Österlenprojektet bidra till D2K med en fråga som kan inspirera till samtal. Vi hoppas att du idag tar dig lite tid att tänka på frågan själv, eller diskutera med en medarbetare, kompis eller släktingar vid matbordet.

Varför undviker vi ofta i vårt samhälle samtal om svår sjukdom och död?

Eller

Vad säger du när du träffar en vän/bekant som har förlorat en nära?

 

Lämna ett svar